Burn-out en de invloed van social media / gebruik mobiele telefoon

 
 
burnout en de invloed van social media en mobiele telefoon

#FOMO? Lees dan deze blog!

Ping! Bliep! Pieppiep! Tring! In de tijd dat je deze blog leest gaat je smartphone misschien wel een paar keer af. Kijk je dan meteen wat voor melding er binnenkomt? Want stel je voor dat het belangrijk is en je het moment mist. Het smartphonegebruik is in Nederland explosief gestegen en social media is niet meer weg te denken in ons offline leven. Mensen staan daarmee continu aan en worden 24/7 geprikkeld. Dit lijdt steeds vaker tot stress en burn-outs. Hoe komt dit en wat kunnen we eraan doen om dit te voorkomen?

In 2018 is 91% van de Nederlanders in het bezit van een smartphone, dat zijn 12,6 miljoen mensen. Alhoewel het aantal tablet- en computergebruikers daalt, stijgt het gebruik van internet. In 2016 zaten we nog 40 uur per maand op onze telefoon te internetten, nu spenderen we er gemiddeld 61 uur per maand aan. Dat is zo’n 2 uur per dag! De smartphone zit (bijna) aan onze hand vastgeplakt, waardoor we de hele dag in contact staan met de rest van de wereld. Niet #IRL (in real life), maar via talloze apps als Facebook, Instagram, Whatsapp, YouTube,Twitter of Snapchat. Hierdoor worden we continu geconfronteerd met mooie foto’s van verre vakantieoorden, de 7 musthave trends van dit moment, ‘perfect’ gestylde influencers bij een koffietentje en je beste vriend(in) die promotie heeft gemaakt en dat viert met een glaasje bubbels in die nieuwe hotspot in de stad. 9 op de 10 mensen maakt gebruik van social media, waardoor we eigenlijk niet anders meer kunnen dan meegaan in de flow.


#trowback
Social media is zeker niet iets van de laatste jaren. Wie kent er bijvoorbeeld nog MSN Messenger dat werd gelanceerd in 1999 of het platform Hi5? In 2004 lanceerden vijf studenten van Harvard een socialenetwerksite genaamd The facebook; een platform waar studenten van Harvard met elkaar in contact konden staan. Binnen 24 uur hadden al 1200 studenten zich geregistreerd. In 2006 werd het platform openbaar en het meest populaire sociale netwerk ter wereld was geboren. In Nederland was Hyves (2004) het eerste ‘echte’ social media platform dat echt populair werd, met name onder jongeren. De jaren daarna kwamen er steeds meer platformen bij, met ieder een eigen app voor op de smartphone.

Socialbesitas
Het leuke aan social media is dat het je toegang geeft tot heel veel entertainment, direct contact met vrienden, informatie, kennis en het geeft je het gevoel dat je erbij hoort. Toch is het heel erg verslavend. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt in 2018 dat van alle 18- t/m 25-jarigen 29% zichzelf als verslaafd aan sociale media beschouwd. Van de volwassen gebruikers vindt zo’n 10% zich verslaafd. Dat komt met name door de kick die mensen krijgen van likes en comments. Wie vindt dat tenslotte nou niet leuk? Toch kan deze verslaving zo erg worden dat kan leiden tot ‘socialbesitas’. Bij iedere like of reactie wordt het genotscentrum in het brein geactiveerd. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat laagopgeleiden het meest blij worden van een flinke lading vrienden. Hoogopgeleiden kicken er juist op als ze veel likes of reacties krijgen. Dit betekent dat we continu onder druk staan of anderen je wel leuk genoeg vinden, je de juiste #outfitoftheday draagt en hoeveel volgers je hebt. Extreem vermoeiend! Het gaat zelfs zo ver dat mensen hun vers geüploade foto wissen als deze te weinig likes krijgt. Mensen hechten veel waarde aan de mening van anderen op social media en worden onzeker als die perfecte foto met mega gevatte caption niet goed presteert.

 

In de slaapstand
Naast de stress die social media zelf al geeft, zorgt het er ook voor dat je je minder goed kunt concentreren op werk of school. En minder goed presteren dan de rest is ook weer een reden tot stress. Dit komt onder andere doordat we onze smartphone niet wegleggen. Voordat we gaan slapen checken we eerst nog even onze socials en als we ’s morgens wakker worden staan er alweer een lading meldingen voor je klaar. Ook goeiemorgen! Als we ergens moeten wachten swipen we even over onze tijdlijn en hoor je een piepje, dan willen we meteen weten wie of wat je aandacht wil. Dit heet FOMO; the fear of missing out. Er bestaat zelfs zoiets als het Phantom Vibration Syndrome. Dit is het gevoel dat je je telefoon voelt trillen, terwijl dit helemaal niet zo is. Toch maar even checken, want stel je voor dat je iets heel belangrijks mist. We staan dus altijd aan, terwijl we juist zo nu en dan onszelf even in de slaapstand moeten zetten.
 

Social media in bed stress en burnout

De invloed van social media wordt steeds belangrijker bij het ontstaan van een burn-out. Doordat we de hele dag door prikkels en informatie krijgen krijgt ons brein geen seintje meer om te ontspannen. Zo hoopt stress zich op en loopt de spreekwoordelijke emmer eerder over dan vroeger. De gemiddelde leeftijd waarop je een burn-out krijgt wordt hierdoor ook steeds lager. Neem daarom niet alleen de tijd om je smartphone op te laden, maar vergeet ook vooral je eigen batterij niet!

Liselotte Bestist Specialist stress en burnout Instatera

Liselotte, burn-out specialist bij Instatera, over het gebruik van smartphones

Bij het voorkomen en herstellen van stress of een burn-out is kwalitatief goede en diepe slaap heel erg belangrijk. Een telefoon in je slaapkamer terwijl je slaapt zorgt voor kwalitatief slechtere- en minder diepe slaap dus probeer de telefoon in een andere kamer op te laden voor de nacht. Als je tijdens het werk wordt afgeleid door een melding van je telefoon duurt het 20 minuten voordat je weer op het concentratieniveau zit van voordat je de melding kreeg, probeer dus zoveel mogelijk je telefoon op stil te zetten om onnodige afleiding te voorkomen.

Je telefoon verbindt, maar onderzoek wijst ook uit dat mensen die heel actief zijn op social media zich toch minder verbonden voelen met de mensen om zich heen. Persoonlijk contact en het gevoel van verbondenheid produceert het hormoon oxytocine, dit is de tegenhanger van het stresshormoon cortisol. Probeer dus ook regelmatig je contacten ‘live’ te spreken en af te spreken in plaats van de appen of DM’en.

Social media en vrienden instatera specialisten burnout en stressmanagement

Bij Instatera horen we steeds vaker dat mensen worstelen met klachten die (mede) zijn ontstaan door social media. Met een individueel coaching traject gaan we samen aan de slag om te kijken waar de druk bij jou ligt en hoe we dat samen kunnen oplossen. Herken je jezelf in deze blog en wil je iets vaker offline zijn zonder het gevoel te hebben dat je belangrijke dingen mist? Neem dan contact op, want het is nu tijd voor actie om jouw doel te bereiken! #goals