10 redenen waarom begeleid bewegen belangrijk is tijdens burn-out en stress.

 
Bewegen Instatera Methodiek burnout en stress management

We weten het inmiddels allemaal. Sporten is gezond. Maar geplaagd door deadlines en drukke agenda’s is sporten ook vaak het eerste item wat bij een drukke agenda, onderaan het prioriteitenlijstje komt te staan.

Toch kan sporten bij energiegebrek tegenstrijdig voelen; verlies je daar niet heel veel energie mee? Daarom is bewegen onder professionele begeleiding een belangrijk onderdeel van de Instatera methodiek.

Als je burn-out en sport met elkaar gaat combineren is het belangrijk dat je beweegt binnen een bepaalde hartslagzone. Dat wil zeggen dat je niet boven een bepaald % van je maximale hartslag komt. Veel mensen met stress klachten presteren voor de volle 150%. Als deze mensen gaan bewegen doen ze dit ook op 150%. Alleen heeft hoge intensiteit training bij stress een averechts effect. Bij Instatera kiezen we er daarom voor om mensen professioneel te begeleiden en te laten bewegen op een rustig niveau.

Uit onderzoek is gebleken dat een goede fitheid een buffer vormt tegen stress. Als dat nog niet voldoende motivatie is om in beweging te komen geven we je hier nóg 10 redenen waarom bewegen zo belangrijk is tijdens burn-out (preventie) of stress;

Instatera specialisten in burn-out en stressmanagement

1. Sport brengt je uit je hoofd en in je lijf

Het verhogen van je hartslag helpt je contact te maken met je ademhaling, je spieren en je fysieke grenzen. Hierdoor word je automatisch uit je hoofd en in je lijf gebracht. Een snelle en doeltreffende manier om je hoofd leeg te maken.

2. Je leert de grenzen van je lichaam kennen

Je lichaam is een prachtig instrument met de hartslag als graadmeter. Hoe intensiever je sport hoe harder het hart moet werken. Door sporten met een hartslag meter leer je voelen wanneer het lichaam een fysieke grens heeft bereikt. Op den duur neem je automatisch wat ‘gas terug’ waardoor je het hardlopen langer kunt volhouden. Zo leer je op een gezonde manier duurzaam met je energie om te gaan.

3. Bewegen maakt je hoofd stil

Sporten en piekeren gaan niet samen, tijdens sporten vertragen en vervagen je gedachten. De stilte in je hoofd is een fijne en ontspannen ervaring. Stress ontstaat door ons denken. Door te bewegen neemt je lichaam het over van het hoofd, doorbreek je de gedachten stroom en denk patronen waardoor er ruimte is voor ontspanning.

4. Meer zuurstof

Sporten maakt dat het hart harder moet werken en je hartslag om hoog gaat. Dit activeert een diepere ademhaling waardoor je extra zuurstof je lichaam in pompt. De extra zuurstof die je inademt en de verlichting van cortisol, geeft je een fitter en vitaler gevoel. Door de verhoogde hartslag stimuleer je de bloedsomloop, verbetert de doorbloeding en worden afvalstoffen sneller afgevoerd. Een schoner lichaam hoeft minder hard te werken waardoor je energie overhoudt en je een toename voelt in mentale en fysieke energie.

5. Bewegen brengt het lichaam weer in balans

Een lichaam onder hoge, langdurige stress staat in rust afgesteld alsof het aan het hardlopen is. Een hoge hartslag, snelle ademhaling en overmatige transpiratie waar geen inspanning tegenover staat. Door het lichaam de inspanning te geven waarop het staat afgesteld, kan het lichaam de hoge hartslag en ademhaling gebruiken waarvoor het bedoelt is. Als er na de inspanning voldoende aan ontspanning wordt gedaan komt het lichaam weer balans en tot rust.

6. De Magisch Mix

Door te bewegen maakt je lichaam een ‘magische feel-good mix’ met hormonen aan; endorfine, serotonine en dopamine. Deze mix aan hormonen zorgt voor de beroemde ‘Runners High’. Dopamine heeft een opwekkende werking, serotonine werkt kalmerend en endorfine is pijnstillend en breekt het stress hormoon cortisol af en brengt het lichaam weer in balans. Sport beïnvloed je hele chemie fabriek. Daarom heeft bewegen een positief effect op negatieve spiralen. Zo ook van je gevoelens en emoties.

7. Natuur

Uit onderzoek is gebleken dat wandelen in de natuur je stressniveau met 70 % verminderd. Dit komt vermoedelijk omdat planten en bomen verbindingen Phytoncides uitscheiden om zich te beschermen tegen insecten, dieren en micro-organismen. Hiermee beschermen ze niet alleen zichzelf maar hebben ze een ook een helende werking op mensen. Ze verminderen stress en activeren het immuunsysteem en kunnen op de langere termijn zelfs de kans op kanker verminderen. Al zin in een bos wandeling?

Instatera Specialisten in burn-out en stressmanagement

8. Flexibel of helderheid

Door te bewegen is je geest flexibeler. Je kunt de zaken waar je mee zit gemakkelijker in een ander perspectief zien. Bewegen is zelfs beter dan denksport. Je kunt je beter concentreren en je voelt dat je mentaal helderder bent.

9. Beter slapen

Door aanhoudende stress slaap je slechter, onrustiger en lichter. Door regelmatig te bewegen bouw je conditie op wat inhoudt dat je rusthartslag verlaagt. Wanneer een fit lichaam tot rust komt na inspanning, dalen de hartslag, stofwisseling en lichaamstemperatuur tot een niveau dat lager is dan het niveau bij mensen die niet regelmatig sporten of bewegen. Hierdoor slaap je niet alleen sneller in maar slaap je ook dieper waardoor de kwaliteit van je slaap stijgt en je overdag fitter en rustiger bent.

10. Sociaal

Hardlopen met een maatje biedt structuur en geeft je een stok achter de deur. Als je nog kunt praten en bewegen, betekent dit dat je op een goede hartslag traint. Sporten maakt verhalen los; met een maatje deel je gemakkelijk wat je bezig houdt. Hierdoor kun je meer afstand nemen van je problemen en beter relativeren.

Mocht dit alles je nog niet gemotiveerd hebben om te bewegen, lees dan HIER hoe coachee Nikki haar hardloop debuut bij Instatera maakte.

Wil je liever zelf ervaren wat een buitensessie van Instatera met je doet? Neem dan HIER contact op.

 
 
Instatera