Tijd voor jezelf

 
Tijd voor jezelf - Instatera

Tijd voor me-time

Een burn-out heeft een flinke impact op jou, je omgeving en je leven. Niemand vraagt om een burn-out, niemand wíl een burn-out. Daarom is het goed om zo nu en dan tijd voor jezelf in te plannen; me-time. Zo kun je voorkomen dat je overloopt en in een burn-out terecht komt. Of als je al bent opgebrand, je jezelf tijd gunt om er weer bovenop te krabbelen. In deze blog lees je alles over me-time, wat het met je doet en waarom het zo belangrijk is om dit juist wél in te plannen.


Het is een ‘moetje’

Een burn-out krijg je wanneer je over je eigen grenzen heen gaat. Je hebt te lang geprobeerd sterk te zijn, maar toch is daar dan dat moment dat het niet meer gaat. Je hebt wellicht te veel hooi op de vork genomen op je werk, te lang geprobeerd alle ballen hoog te houden, te vaak het anderen geprobeerd naar de zin te maken; kortom je hebt te veel van jezelf gevraagd in je dagelijkse drukke bestaan. Dat alles om ons heen sneller gaat en er steeds meer van ons wordt verwacht is een feit. Het is de tijd waarin we leven. Iedereen herkent wel die overvolle agenda van bijvoorbeeld werkafspraken, tentamens, Skypemeetings, ouderavonden, de kids van het voetbalveld naar pianoles rijden, girls night out met vriendinnen en dan ben je waarschijnlijk nog vergeten minstens 3 dingen te noteren in je agenda. Wanneer had je in gedachten om even tijd voor jezelf te nemen? Precies. Je hebt waarschijnlijk geen idee wanneer je dat ook nog moet doen. En ja, het klinkt heel streng, maar dit is echt een ‘moetje’. Zonder tijd voor jezelf is het vrijwel zeker een kwestie van tijd voor je over je eigen grenzen heen gaat.

Prioriteiten stellen - Instatera - tijd voor jezelf

Prioriteit #1

Iedereen stelt zijn of haar eigen prioriteiten. Het heeft te maken met persoonlijke karaktereigenschappen en wat we belangrijk vinden. De een vindt het belangrijk om iedere weekend even langs familie te gaan, terwijl de ander het juist belangrijker vindt om het sociale contact met collega’s na werktijd te onderhouden. Of waar de een heel hard werkt van 9-tot-5 en daarna de deur achter zich dichttrekt en op de bank neerploft, heeft de ander nog minstens 9 brandjes te blussen voordat het avondeten op tafel staat. Combineren gaat simpelweg niet iedereen even goed af. Vooral degenen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel willen nog wel eens in de squeezekomen. Dat zijn de mensen die te hoge eisen stellen aan zichzelf en zich daardoor –vaak ongemerkt­– wegcijferen. Het is niet anders, toch? Het is daarom goed om voor jezelf prioriteiten te stellen en jezelf de vraag te stellen wat nu écht belangrijk voor je is. Een overzicht van zaken die belangrijk voor jou zijn geven inzicht in de situatie; waar zit er ruimte, wat kun je schuiven om niet te veel tegelijkertijd op je bordje te krijgen. In je hoofd heb je misschien wel honderd dingen te doen, maar uiteindelijk blijken het er maar vijf te zijn. Op deze manier creëer je rust in je hoofd en bepaal je zelf wat prioriteit numero uno is.

Gewoon even helemaal niets - tijd voor jezelf - Instatera

Gewoon even helemaal niets

Of je nu nog studeert, een bruisende carrière hebt, een druk gezinsleven of alle drie: we worden geleefd. Vaker dan we willen. Dan klinkt even niets doen toch wel heel erg aanlokkelijk, niet? Gewoon even he-le-maal niets. Even doen waar je zelf zin in hebt, zonder dat er weer allerlei verplichtingen aan je trekken. Bijvoorbeeld een dagje lekker uitslapen, lui-zijn, op het gemak koffiedrinken en de krant lezen, alle piepjes van je telefoon negeren, gevolgd door een bingewatchsessie op Netflix onder het genot van een Thaise maaltijd die je hebt laten bezorgen. Of is er iets waar je al een tijdje niet meer aan toe bent gekomen en je heel graag wilt doen? Sommige mensen hebben er baat bij om ook daadwerkelijk even weg te gaan uit hun drukke bestaan en vertrekken naar een plek ergens op de wereld waar ze een tijdje met hun voeten in het zand uitkijken over de zee. Eigenlijk maakt het niet zo heel veel uit wat het is of hoeveel tijd je ervoor neemt, als jij gedurende die tijd echt alleen maar aan jezelf denkt.

 

“Met een burn-out heb je alle tijd”


Veel mensen die te lang niet zo goed aan zichzelf hebben gedacht krijgen deze opmerking wel eens te horen. “Hoezo ben je druk? Je hebt nu toch alle tijd van de wereld?”Heel vervelend, want dit geeft aan dat mensen je niet begrijpen. Je bent niet voor je lol thuis. De tijd die je thuis bent heb je nodig om weer te herstellen. Opnieuw je grenzen leren kennen, leren voelen en bewust worden van wat iets of iemand met jou doet. Daar ben je niet alleen hartstikke druk mee, het kost je ook veel energie. En precies dát heb je niet tijdens een burn-out. Want naast je herstel heb je ook nog dagelijkse taken, zoals bijvoorbeeld boodschappen doen, het huishouden, eventuele kinderen. En hoe simpel en vanzelfsprekend deze taken klinken, toch vreten ze energie. De behoefte om even alleen te willen zijn en alles en iedereen om je heen op pauze te zetten kan dan juist heel groot zijn. Gun jezelf dat moment om weer overzicht te krijgen op de situatie en te ontspannen. 

Petra Kaandorp Instatera burn-out specialist

Petra Kaandorp burn-outspecialist bij Instatera, over het belang van me-time

Tijd voor jezelf is belangrijk. En nee, het is geen luxe. Het is een noodzaak. Een noodzaak om stil te zijn bij wat je doet, waarom je dat doet en met wie je dat doet. Wanneer je hierin ruimte creëert, creëer je automatisch ruimte om te voelen waar je nu eigenlijk heel blij van wordt en wat je veel energie kost. Je kunt dan op een heldere manier terugdenken aan de dag om deze te evalueren en stil te staan bij wat je gedaan hebt en wat voor een impact dat op je heeft gehad die dag. 

Tijdens een gesprek met een dame van 48 spraken we over me-time. Natuurlijk wist zij wat ze allemaal kon doen om te ontspannen. Het enige wat ontbrak was tijd om dit te doen. Om hierachter te komen hebben we een oefening gedaan. Door te ‘kijken’ naar haar gedrag en gedachten kwam ze erachter zij er de behoefte aan had om niet altijd ‘aan’ te staan. Ze ging de uitdaging aan om tussen 10:00 uur en 16:00 uur offline te zijn op Facebook en Whatsapp. In het volgende gesprek gaf zij aan welke veranderingen dit besluit teweeg hadden gebracht. Zo moeilijk was het eigenlijk niet om de telefoon weg te leggen. Zij kwam erachter dat de mensen om haar heen rekening hielden met haar offline-tijden. Sterker nog; ze was hierin een voorbeeld. Tijdens deze tijden belden mensen waardoor het persoonlijk contact intenser werd. Ze voelde minder en minder de behoeft om te reageren op berichtjes. De tijd die zij overhield besteedde zij aan het lezen van boeken, ze gaf toe aan creatieve uitspattingen, ze kookte uitgebreider en ze nam tijd voor het doen van ontspanningsoefeningen. Ze ontdekte hierin ook weer gelijk haar hobby. Koken en bakken. Als kind ging zij daarin helemaal op en vergat ze de wereld even om haar heen. Ze heeft die liefhebberij weer opgepakt en ze geniet er weer van. 

Realiseer je dat er iedereen er baat bij heeft als jij je goed voelt. Als mens zie jij andere mensen en niet geheel onbelangrijk, mensen om jou heen zien dan een mama, papa, werknemer, vriend(in) die gelukkig is en dingen wil en kan doen. Je kunt dan ook een voorbeeld zijn. Vraag jezelf af wat je zou willen veranderen, waarom je dat wil veranderen en waarom deze verandering ook gaat lukken. Door deze vragen te beantwoorden kom je erachter dat je sommige dingen kan loslaten, minder hoge eisen aan jezelf gaat stellen en hulp vraagt om bijvoorbeeld taken in huis te verdelen. 

Bovenstaand voorbeeld is inderdaad een kleine stap op weg naar een positieve verandering. Wat ik doe? Ik rij naar het strand om daar te gaan joggen, oefeningen te doen, voor me uit te staren en in elk jaargetijde een duik te nemen. Dat zorgt echt voor een enorme boost. 

Neus in de boeken - tijd voor je jezelf - Instatera

Ik hoor je nu denken ‘Hoe ga ik tijd voor mezelf plannen als ik het al zo druk heb?’. Simpel: begin klein. Bijvoorbeeld een kwartiertje per dag. Even niets en jezelf niet laten afleiden door een rinkelende telefoon, jengelende kinderen of computer waar maar piepjes uit blijven komen. Even lekker in je uppie genieten van een kop thee, een stukje lezen of een ommetje maken. Als je daaraan went, dan is de stap naar meer tijd voor jezelf maken zo gezet. Want iedereen vindt het lekker om niet geleefd te worden en me-time te pakken. Daar is niks egoïstisch aan. Dat is juist goed voor je!

Coaching telt ook als tijd voor jezelf

Heb je behoefte aan meer me-time, maar lukt het je niet om écht tijd voor jezelf te maken? Dan staan wij klaar om je te helpen. Met ons succesvol bewezen individuele coaching programma gaan we samen aan de slag met fysieke en mentale oefeningen in de buitenlucht om je snel weer fit, gelukkig en vitaal te krijgen. Neem direct contact op, want het is nu tijd voor jou!