Burn-out werkgerelateerd of niet?

 
burn-out wel of niet werkgerelateerd?.jpg

In iedere definitie staat dat een burn-out werkgerelateerd is. Maar is dat wel zo? Natuurlijk zijn er op het werk vaak aanwijsbare factoren die veel stress kunnen opleveren, zoals een te hoge werkdruk, een reorganisatie, een conflict met een leidinggevende of een cultuur die niet bij iemand past. Maar is een Burn-out daarmee dan ook meteen werkgerelateerd? 

Oorzaken burn-out
In onze praktijk zien we dat bij een overspannenheid vaak werkgerelateerde stressoren of ingrijpende life-events (overlijden, ziekte, geboorte, scheiding) de aanleiding vormen voor klachten en uitval.  Kortdurend wordt iemand overvraagd en ontstaat er een disbalans tussen draaglast en draagkracht.

Bij een burn-out is het niet zozeer de kortdurende overvraging die een disbalans veroorzaakt maar zijn het vooral de disfunctionele overlevingsmechanismen die iemand gedurende zijn leven heeft ontwikkeld die de belangrijkste reden vormen voor verzuim en klachten.

Overleven ontregelt biologisch stresssysteem
Hilde Bolt legt in haar boek “waar gaat het nu echt over?” op een heldere en inzichtelijke manier uit hoe overlevingsmechanismen al in onze vroege jeugd ontstaan en dat we deze patronen later ook in een andere context, zoals het werk, herhalen. In het werk blijkt dan dat sommige van onze overlevingsmechanismen en de onderliggende overtuigingen tegen ons werken. De term “overlevingsmechanisme” zegt het heel treffend. We zijn aan het “overleven” i.p.v.  dat we bezig zijn met “leven”. Dit veroorzaakt langdurige stress en roofbouw op ons lijf en ontregelt ons biologisch stresssysteem.

waar gaat het nu echt over bij een burn-out?.jpg


Karakter speelt een grote rol

Het zit dus (zoals wij bij Instatera al langere tijd ervaren), meer in de persoonlijkheid van iemand dan in het werk dat iemand doet of de organisatie waar iemand werkt. Wel is het zo dat klachten en het disfunctioneren zich uiteindelijk manifesteren in het werk. Dat is natuurlijk niet zo gek. Werk maakt immers een groot deel uit van ons leven.

Samenwerken aan duurzame inzet
Ons advies is dan ook om als werkgever in te zetten op het creëren van een gezonde werkomgeving waarin ruimte is voor herstel met daarnaast, in begeleidingstrajecten, professionele aandacht voor structurele verandering en gedrag van individuele medewerkers. Wij zien keer op keer in onze trajecten hoe dit leidt tot persoonlijke groei en duurzame inzetbaarheid. Wat ons heel veel plezier en voldoening geeft.

Wil je als werkgever weten hoe je kunt zorgen voor een gezonde werkomgeving of cultuur? Of wil je als medewerker, manager of ondernemer met jouw overlevingsmechanismen aan de slag. Kijk dan op www.instatera.org of meld je rechtstreeks aan via info@instatera.org.